Quatre projectes obtenen el premi Rural’Up d’emprenedoria en l’àmbit agrari i agroalimentari


Quatre projectes empresarials de l’àmbit agrari i agroalimentari han guanyat el premi Rural’Up, una iniciativa que té com a objectiu impulsar i facilitar el desenvolupament de projectes sostenibles i innovadors a la zona rural LEADER de Mallorca. Organitzada per l’associació de Mallorca Rural, compta amb el finançament de Caixabank i la col·laboració de l’Agència de Desenvolupament Regional de les Illes Balears (ADRBalears) de la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia.

Els projectes finalistes han presentat la seva proposta al Centre Bit Raiguer, i allà mateix s’han donat a conèixer els quatre guardonats, que obtindran 1.000 euros cadascun. La gerent d’ADRBalears, Silvia Delgado, ha lliurat un dels guardons, juntament amb el conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports del Consell de Mallorca i president de Mallorca Rural, Pedro Bestard; el director insular de Medi Ambient, Luis Rubí, i el responsable d’Acció Social de Caixabank, Diego Riera.

Rural’Up també és un programa de formació, acompanyament i reconeixement per a persones emprenedores i empreses del món rural. Durant els darrers mesos, els participants han treballat en la consolidació dels seus negocis a través de sessions presencials i formació en línia. Rural’Up ofereix eines per estructurar projectes i formació; fomentar l’ocupació local, i promoure la innovació i la sostenibilitat, especialment dins el sector agrari i agroalimentari.

Els projectes guanyadors són:

«Varietats locals»

Associació. Porreres

És un projecte de l’Associació de Varietats Locals que produeix llavors ecològiques. El seu objectiu principal és assegurar la viabilitat econòmica del projecte. Les llavors provenen d’una xarxa de productors: a l’Associació, grups de voluntaris en fan l’extracció, la neteja i el control de la germinació. La part d’envasament la fa la Fundació Estel de Llevant.

«AgriSense»

Empresa. Manacor

Dissenya solucions d’agricultura de precisió per a cultius d’impacte a Mallorca, utilitzant tecnologia IoT, plataformes digitals i intel·ligència artificial. El projecte busca millorar l’eficiència, optimitzar els recursos i augmentar la productivitat dels cultius, amb l’objectiu d’impulsar una agricultura més sostenible i rendible a través de dades precises i en temps real.

«Son Pere Jaia»

Autònom. Campos

Uneix tradició i innovació per elaborar vins amb caràcter i profunditat. Amb vinyes a Campos cuidades amb respecte per la natura, el most de raïm fresc es transforma a través d’un procés meticulós de fermentació, criança en bota i maduració. La verema es fa a mà, seleccionant només els millors raïms per capturar l’essència del terrer mallorquí.

«Elena Imm»

Autònoma. Campanet

Jove agricultora que gestiona una explotació agrícola ecològica a Campanet. Actualment compta amb fruiters, cereals, olivar, hort i un ramat d’ovelles. La idea és fer un obrador enguany i engrandir la producció, així com crear una marca comercial. 

, , ,